Pierzenie

Pierzenie

Kanarki przechodzą pierzenie dwukrotnie.

"Duże", podczas którego następuje wymiana całego upierzenia, przypada na jesień (sierpień, wrzesień)

"Małe" zaś, podczas którego ptaki nie tracą piór z ogona i ze skrzydeł, odbywa się wiosną (marzec, kwiecień).

Pierzenie odbywa się zawsze w ściśle określony sposób: Najpierw wypadają drobne pióra. Na brzuchu i grzbiecie, potem dopiero następuje pierzenie lotek i sterówek. Jeżeli proces pierzenia przebiega prawidłowo, na ciele ptaka nie powinny się pojawić gołe miejsca, a lotki i sterówki powinny wypadać ' symetrycznie po obu stronach ciała. Pierzenie trwa około miesiąca. Z chwilą rozpoczęcia się pierzenia jesiennego kończy się okres hodowlany. Samice przestają znosić jaja i karmić młode, samce zaś przerywają śpiew na 6-9 tygodni i nie są zdolne do zapłodnienia. Im samce są starsze, tym dłużej trwa okres pierzenia. .Na rozpoczęcie przebieg pierzenia duży wpływ ma prawidłowa pielęgnacja i właściwa dieta. Ptaki w tym czasie są szczególnie wrażliwe na przeziębienia, dlatego musimy je chronić przed zmianami temperatury. Jadłospis w tym czasie wzbogacamy o preparaty mineralno-witaminowe, zielonki i mieszanki jajeczne. Szczególnie zaleca się podawanie: piasku, mielonych skorupek jaj, mielonych kości, soli odżywczej oraz dojrzałego, surowego ogórka, który przyspiesza i ułatwia pierzenie. Stosuje się również dodatki pokarmowe wpływające na zwiększenie intensywności barwy czerwonej lub żółtej (stosujemy je ściśle z zaleceniami producentów!). Prawidłowe żywienie i pielęgnacja w tym okresie da efekt w postaci pięknego, gładkiego i błyszczącego upierzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz